Planten & Standplaats.

In het vak omschrijving wordt ook de standplaats vermeld. meestal staat hier zon of halfschaduw.

Rhododendrons houden van humusrijke vochtige grond (geen natte grond) en kunnen goed in de zon staan, mits in goede humusrijke aarde, eventueel wordt de aarde bij de stam van de rhododendron bedekt met een afdekmiddel, bijvoorbeeld schors, blad e.d. dit om verdroging tegen te gaan en de bodemtemperatuur niet te hoog te laten oplopen.wat ook kan is afgevallen blad van de eik of beuk verzamelen en onder de rhodo brengen hierover kan een laagje tuinturf, er wordt dan een mulch laagje gecreerd

Een rhododendron heeft zijn wortels oppervlakkig en is daardoor gevoelig voor uitdroging en verbranding van de wortels.

Bij het planten in de halfschaduw moet men de plant niet direct naast of onder een grote boom plaatsen, deze zal al het bodemvocht naar zich toe trekken en weinig overlaten voor de rhodo.

Ook in gehele schaduw doet een rhodo het niet goed, hij zal lange dunne scheuten maken (naar het licht toe groeien) en geen of nauwlijks knoppen maken.

Het planten  dit gebeurt met turf, het plantgat moet ongeveer 80 cm doorsnede hebben en 30 cm diep, dit aanvullen met turf of speciale rhododendrongrond (een mengsel van turfstrooisel en tuinturf) en dan mengen met de  bestaande grond, hierna de plant erin zetten en verder aanvullen met de rhodo grond.

Als de tuin en of de grond helemaal ongeschikt is, bijvoorbeeld kleigrond dan dient de grond tot zo,n 50 cm uitgegraven te worden en aanvullen met een mengsel van zand en turf, ook is het dan mogelijk om verhoogde bedden te maken. let er wel op dat deze niet uitdrogen in de zomer, leg er eventueel een druppelslang doorheen

Wat ik ook wel eens heb gezien is  grote potten of kuipen ingegraven in de grond, hier moeten onderin wel gaten zitten om het overtollige vocht kwijt te kunnen, ook het jaarlijks bijmesten moet niet worden vergeten, want in turf zit verder geen voeding.

 

Plantafstand

De plantafstand is afhankelijk van de soort en de grote van de plant, als men direct grote planten aanschaft, moeten deze zo geplant dat ze elkaar net niet raken, bij kleine planten van zo,n 30-40 cm hoogte houden we de volgende plantafstand aan:

R. dwerg en kleinbloemig 20-30 cm

R. yakushimanum 40-50 cm

Azalea japonica 30-40 cm

Azalea bladverliezend 60-70 cm

R. hybriden tot 200 cm hoogte 60-70cm

R. hybriden hoger dan 200 cm 80-100 cm

Planttijd De beste tijd om rhodo,s te (ver)planten is in oktober- november en van maart tot juni. Veel planten worden tegenwoordig in potten gekweekt en verkocht, deze kunnen het hele jaar door geplant worden, mits het niet vriest.