Sortiment

Rhododendrons zijn er in alle soorten, maten en kleuren, van grootbloemige hybriden van wel 5 meter hoog,voor de grotere tuinen,tot de hele kleine soorten voor bijvoorbeeld een rotstuin.

Ook het uiterlijk van de planten verschilt nogal van elkaar , zo heb je de williamsianum soorten die uitlopen met rood bruin blad en de Yakushimanum soorten met grijs behaard blad, maar de meeste rhodo,s lijken echter zo sterk op elkaar dat ze alleen van elkaar te onderscheiden zijn, als ze bloeien.

Rhododendrons kunnen worden ingedeeld in verschillende groepen in totaal wel zo,n 30 ( zie catalogus van esveld).

Ik wil me beperken tot de de belangrijkste soorten die in het Nederlandse klimaat goed gedijen en in de handel verkrijgbaar zijn.

Wij hebben de Rhodo,s onderverdeeld in 3 groepen, om het  overzichtelijk te houden en een makkelijke keuze te kunnen maken.

 

 

Grootbloemige hybriden

Groote struiken tot 5 meter hoog met grootte bloemen. door hun hoogte geschikt voor grote tuinen en parken O.a de bekende catawbiense, ponticum en caucasicum soorten vallen hieronder.

Maar ook matig groeiende struiken met veel verschillende kleuren, geschikt voor de kleinere tuin o.a insigne en wardii hybriden met een hoogte tot 200 cm.  Alle hebben ze grote bloemtrossen en grote bladeren.

 

 

Laagblijvende Rhododendrons

Hieronder vallen de vele soorten van de Yakushimanum hybriden dit zijn laagblijvende dichtvertakte struiken tot 150 cm met bladeren die dof tot grijsgroen en soms aan de onderkant behaard zijn., de overvloedige bloemen zitten in dichte trossen.  Bloei begin tot eind mei.Uitermate geschikt voor de meeste tuinen. verder de kleinbladige, kleinbloemige en dwergsoorten alle geschikt voor de kleine of zelfs rotstuin.

 

Azalea japonica en Bladverliezende Azalea

De Japanse azalea  is een gedeeltelijk groenblijvende azalea met  een weelderige bloei en compacte groei. Bloei in april / mei  en uitermate geschikt voor een kleine tuin in de zon.

Bladverliezende Azalea zijn bekend om opvallende felle kleuren met een opgaande groeiwijze tot 200 cm.  Bloei in mei  met soms ook geurende bloemen