Verzorging Rhododendrons

Een goede verzorging van de Rhododendrons is belangrijk voor een mooie bloemenpracht.

Zo moeten ze in de groei en bloei periode over voldoende vocht en voeding kunnen beschikken.

Bemesting

Als de rhodo,s goed groeien mooi donkergroen blad hebben en geen onderste bladeren latten vallen zullen ze weinig tot geen meststof nodig hebben. Rhododendrons met geel blad hebben niet altijd een gebrek aan voedingsstoffen, het kan ook zijn dat ze te nat of te droog staan

Als er wel bemest wordt doen we dit met en samengestelde meststof zoals een N.P.K chloorarm

Ook is er speciale rhododendronmestof verkrijgbaar hierin zitten extra kali en magnesium voor een goede bladkleur en gezonde planten. Als organische mest wordt toegepast kan het best koemest korrel gebruikt worden.

Bij het bemesten moet men kleine hoeveelheden per keer toedienen, aangezien rhodo,s zoutgevoelig zijn kunnen ze bij een overgift van meststoffen verbranding's verschijnselen krijgen.

De periode van bemesting ligt tussen april en september

Snoeien

De Rhododendron kan goed tegen snoeien. We doen dit meestal direct na de bloei. Moet de plant diep in gesnoeid worden dan doen we dit het liefst in de periode maart april, de plant kan worden terug gesnoeid tot op het kale hout maar bij voorkeur laten we nog blad eronder zitten voor een goede uitloop

Onderhoud

Een Rhododendron houdt van een koele voet. Planten die vol in de zon staan zonder enige bescherming bij de kluit zullen het moeilijk hebben.en al snel gele bladeren tentoon stellen. Ook het schoffelen en harken onder de planten is uit den boze ze wortelen namelijk alleen boven in de grond en de wortels zullen hierdoor beschadigd worden. Het advies is om onder de plant de kluit af te dekken met organisch materiaal zoals houtsnippers, fijn schors, oud blad of gecomposteerd maaiafval. niet een al te dikke laag want dat gaat broeien. Door deze afdek laag houdt de grond ook langer vocht vast.