Ziekten en plagen in Rhododendron

Helaas gaat het niet altijd vanzelf in de tuin, en komen er vaak ziekten voor en of worden de planten aangetast door dierlijke belagers. 

De meest voorkomende ziektes en plagen worden hieronder beschreven

Een bekende is de Lapsnuitkever ook wel Taxuskever genoemd, deze eet kleine ronde happen uit de bladeren wat voor de plant geen echte gevolgen heeft. De kever legt vanaf half juli zo,n 600 eitjes. De larve die hieruit voortkomt vreet aan de wortels en de bast van de rhododendron die in het voorjaar dan in een keer verwelkt en doodgaat. Gewasbeschermingsmiddelen tegen de larve en de kever mogen alleen door professionele kwekers gebruikt worden. De beste methode is om de kever te vangen, door een houten plank tussen de planten te liggen hier kruipen de kevers overdag onder, en men kan ze dan makkelijk vangen en vernietigen.

Ook kan men spuiten met Spruzit van ecostyle. Zelf heb ik daar nog geen ervaring mee.

 

Bladluis komt alleen voor op jonge uitlopers en bladeren, dit kan later leiden tot misvormd blad. Hiervoor zijn genoeg middelen in de handel verkrijgbaar 

 

                         

Knopsterfte of dode knoppen is vaak te wijten aan een schimmelziekte
(Pycnostysanus azaleae) de schimmel wordt verspreid door een cicade. Men kan de cicade bestrijden door de plant te bespuiten met Spruzit van ecostyle of  Pyrethrum van Bayer, Let wel de cicade zit vaak ook aan de onderkant van het blad. De cicade is actief vanaf half juni tot aan de herfst. Het spuiten heeft voor en na deze periode dan ook geen zin. Voor het spuiten ook de dode knoppen verwijderen.

Sommige rhodo soorten hebben ook last van bevroren knoppen, hier valt niets tegen te doen.

 

Knoprot

Dit is een schimmelziekte die niet zo vaak voorkomt, maar als je er eenmaal mee te maken hebt  is er niet zoveel aan te doen want de bloemen zijn binnen 2 á 3 dagen verwelkt en niet meer om aan te zien en zelfs in de knop al vaak aangetast

Zelf had ik tot voorjaar 2014 nauwelijks aantastingen gezien in mijn planten. Het komt voor in vochtige omgevingen zoals tunnels en kassen, en bij veel en langdurige regen. Dit weer hadden we ook in de maand mei 2014 tijdens onze 2 jaarlijkse Rhododendronshow. Met langdurige regenbuien en vele bloemen die de volgende dag al waren verwelkt was dit voor ons ook een grote teleurstelling. Gelukkig zijn de weersomstandigheden niet ieder jaar zo slecht, en zal dit ook niet vaak voorkomen.

Advies is om planten die in een kas staan water te geven onder langs en niet over de bloemen. En mochten er toch verwelkte bloemen in zitten kun je deze het beste verwijderen om verspreiding te voorkomen.

 

Bladverbranding

Dit is geen ziekte en de plant zal zichzelf weer herstellen.

Het wordt veroorzaakt door extreme felle zon in combinatie met droogte. Advies is zorgen dat de voet van de Rhododendrons niet te heet  en te droog wordt door af te dekken met b.v  houtsnippers, blad e.d.

Het blad zal het jaar erop vanzelf eraf vallen.

 

Japanse vlieg

Dit wordt in toenemende mate een probleem in Rhododendron, wat volgens mij komt door het ontbreken van strenge winters . Planten die een droge standplaats hebben in de felle zon zijn extra kwetsbaar. Het schade beeld is duidelijk te zien aan de vele (zuig)vlekken. Men ziet dit ook vaak bij Pieris, een plant die hier ook gevoelig voor is. De vlekken worden veroorzaakt door de Stephanitis rhododendri een zogenaamde nepwants, deze zuigen aan de onderkant van het blad waardoor bruine roestachtige vlekken ontstaan.

Het blad wat eenmaal is aangetast valt niet meer te redden.

Om de plant toch nog weer gezond te krijgen is het aan te raden deze een betere standplaats te geven of wanneer dit niet mogelijk is, grondverbetering met turf en extra water geven in een droge periode.

Oude stokkerige planten terug snoeien. Het snoeiafval grondig opruimen en afvoeren.

Het nieuwe blad controleren op de aantasting, en bij gele zuigplekken. Direct een bespuiting uitvoeren met admire of  Spruzit van ecostyle of calypso van Bayer. Waarbij de onderkant van het blad goed moet worden geraakt. En zorgen voor een goede standplaats. Tevens kan er met de keuze van het sortiment rekening worden gehouden. Veel soorten zijn gevoelig voor aantastingen en andere minder. Vraag advies bij ons als u twijfelt.

 

Bladvlekken ziekte

Komt vaak voor bij planten die geen goede standplaats hebben meestal staan ze te nat, maar ook te droog onder bijvoorbeeld een grote boom. Men kan dit bestrijden met een schimmel bestrijder zoals Finesse vloeibaar van Bayer.Men kan hiermee alleen de symptomen bestrijden. Belangrijker is om te zorgen voor een goede standplaats

 

Wortelrot phytopthera

Dit komt voor bij planten die vaak natte voeten hebben. Ook hier is het belangrijk dat de plant een goede standplaats geeft, dode planten verwijderen in verband met besmetting's gevaar. Direct nieuwe planten erin zetten heeft geen zin, eerst dient de oude grond worden uitgegraven en nieuwe grond inbrengen. Tevens zorgen voor een goede ontwatering met ophogen van de border en eventueel drainage.   

                  

Bladval

In tegenstelling tot de andere is dit geen ziekte of aantasting, maar het gevolg van een ziekte van b.v.bladvlekken. Een plant die het ene jaar bladvlekken heeft, laat zijn blad in het najaar of het volgend voorjaar vallen. Ook planten met geel blad laten het volgende jaar hun blad vallen, dit kan o.a. komen door het verplanten of een gebrek aan voedingsstoffen. Ook komt bladval voor bij planten in een stress situatie b.v. Als ze te droog of te nat staan.  

Ook moet worden opgemerkt dat hoewel een Rhododendron bladhoudend is, zijn blad gemiddeld maar 3 jaar aan de plant blijft zitten. En sommige soorten zoals R. Sappho maar 1,5 jaar zijn blad houdt. Bij de aanschaf van de planten kan men hier ook rekening mee houden. Kies voor soorten die compact groeien.

Tevens zorgen voor een goede standplaats en bij nieuwe aanplant de planten niet te ver uit elkaar zetten.

 

 

Mocht u bepaalde ziekten en of aantastingen herkennen, maar u krijgt het zelf niet onder controle of u heeft niet de juiste apparatuur voor bestrijding.

Wij kunnen u met onze kennis en ervaring ter dienst staan

Bel of mail gerust voor advies.

 

Park Graveland  Rhododendrons